រុក្ខជាតិ៖ កញ្ជើបាយដាច (Capparis micracantha)
ថ្ងៃ ចន្ទ, 7 វិច្ឆិកា, 2016អម្បូរ/Family name: CAPPARIS (Capparidaceae)
ឈ្មោះវិទ្យាសាស្រ្ត/Scientific Name: Capparis micracantha DC.
ឈ្មោះក្នុងតំបន់/Local name: កញ្ជើបាយដាច(kânh chë ba:y da:ch)
ជាចុល្លព្រឹក្សកំពស់ ៤ ទៅ៥ម៉ែត្រ មានបន្លា ដុះក្នុងព្រៃគុម្ពោត ឬព្រៃស្រោងនៃអាស៊ីក្តៅ។ ផ្លែអាចបរិភោគបាន។ ឈើ គ្រាប់ ឫសសម្រាប់ធ្វើឱសថ។ ពេលមានដំបៅច្រមុះ គ្រូថ្នាំតែងឲ្យជក់ឈើកាត់ល្អិតៗ លាយជាមួយថ្នាំជក់។ គេស្ងោរគ្រាប់លីងផឹក ដើម្បីព្យាបាលក្អក។ ឫសកញ្ជើបាយដាច អាចផ្សំធ្វើថ្នាំឲ្យនោមច្រើន៕
4 to 5m tall thorny bush of thickets and secondary formations in tropical Asia. Fruits are edibles. Wood, seed and roots are used by local pharmacopoeia. The rasped and dried wood is mixed up with tobacco to make cigarette which are said to heal ulceration of the nasal mucous membrane. Roasted seeds’ infusion are taken against cough. Roots have diuretic properties.
ប្រភព៖ “Pauline Dy Phon, 2000; វចនានុក្រមរុក្ខជាតិប្រើប្រាស់ក្នុងប្រទេសកម្ពុជា”